Εκδόσεις

back buttonΤο Λιμάνι του Ηρακλείου-ΕΙΚΟΝΕΣ

29-08-08 12:00:00 AM

Φωτογραφικό Λεύκωμα

«Το Λιμάνι του Ηρακλείου -ΕΙΚΟΝΕΣ»

Σελίδες :  154

Σκληρό εξώφυλλο

Διαστάσεις: 25 X 30 cm

ISBN : 960-630-307-1
Στο βιβλίο υπάρχουν 25 ιστορικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες τέλους του 19ου και αρχών του 20ου αιώνα , 120 έγχρωμες φωτογραφίες, δουλειά τελευταίων χρόνων του φωτογράφου από την περιοχή του λιμανιού και ιστορικό σημείωμα σχετικά με την πορεία του λιμανιού από τα παλιά χρόνια, σε Ελληνικά και Αγγλικά.  

 

                 Από τον πρόλογο του φωτογράφου                               

………..Βρέθηκα αμέτρητες  φορές στην περιοχή του λιμανιού, είτε με την παγωνιά και το δυνατό αέρα κοντά στη φουρτουνιασμένη θάλασσα , είτε με το δροσερό αεράκι της άνοιξης και του φθινοπώρου , είτε με τον ήλιο και τη ζέστη του καλοκαιριού.

 Βρέθηκα πρωινές ώρες πριν την ανατολή του ήλιου μα και αρκετές φορές την ώρα του δειλινού μα και νύχτες του καλοκαιριού .

Πολλές φορές περίμενα πίσω από το φακό την κατάλληλη στιγμή για να πατήσω το κουμπί της μηχανής ,  “ παρακαλώντας ”  είτε το γλάρο είτε τα κύματα ή τους ανθρώπους να βρεθούν στο κατάλληλο σημείο του κάδρου μου . Αυτές τις στιγμές ένιωθα τα μάτια μου , το μυαλό μου και την ψυχή μου να επιστρατεύονται και να αφιερώνονται σε αυτό που συμβαίνει ή προσδοκώ και περιμένω να συμβεί…….

                                             Μανόλης Παπαδάκης

 

 

Από τον πρόλογο του Παν. Γεωργουδή

…………………..Η φωτογραφική «ανάγνωση» στιγμών του ιστορικού λιμανιού του Ηρακλείου από τον καθηγητή και ερασιτέχνη φωτογράφο Μανόλη Παπαδάκη, εκτός από την αυτοτελή καλλιτεχνική της αξία, αναπόφευκτα έχει και ευρύτερη κοινωνική βαρύτητα .

Ο Μανόλης Παπαδάκης επιλέγοντας τη θεματική παρουσίαση κατά εποχές των φωτογραφιών του, με το λυρισμό του αναδεικνύει τη νοσταλγία , την πολυμορφία των αισθητικών μεταμορφώσεων και μεταπλάσεων ενός ζωντανού και μεταβαλλόμενου οργανισμού, μέσα από τις χρωματικές μεταστοιχειώσεις των εποχών και των ωρών, ενώ ταυτόχρονα η καταγραφή κοινωνικών δραστηριοτήτων σε ένα χώρο άλλοτε πολύβουο και άλλοτε μοναχικό δίνεται μέσα από ένα πρίσμα έντονης αισθαντικότητας.

Συγκλονιστική είναι η πάλη, η συνεύρεση και ο ιδιότυπος διάλογος Φύσης και τεχνικής που «συλλαμβάνει» με το φακό του ο καλλιτέχνης σε κάποιες οριακές στιγμές του λιμανιού. Αναδεικνύεται η τελετουργία Φύσης και Κοινωνίας σε μοτίβα έντονα ποιητικά.

Άλλωστε το λιμάνι είναι ένας χώρος διαρκούς ποίησης.

                                                  Παναγιώτης   Γεωργουδής

 

 

                         

     

Παρουσίαση του βιβλίου στην αίθουσα Ανδρόγεω με τον δημοσιογράφο κ. Ν. Ψιλάκη